Om virvelsøylen

En kort forklaring hvordan den fungerer og hvorfor det er så viktig at den fungerer.

I de siste årene har det kommet mye ny kunnskap om hvordan virvelsøylen fungerer. Det er et komplekst system med bein, muskler, bindevev, og ikke minst ligger hele nervesystemet innerst i virvelsøylen.

Virvelsøylen har 24 virvler; 7 i nakken, 12 i brystryggen og 5 i korsryggen.

Nederst har vi korsbeinet med halebeinet og  forbindelse til bekkenet.

 

Øverste halsvirvelen, kalles atlas (oppkalt etter den greske guden Atlas som bærer søylene til himmelhvelvingen) det er overgangen mellom hodeskallen og virvelsøylen, hodet hviler på atlas.

Den andre halsvirvelen har fått navnet axis. Atlas og Axis danner den bevegelige forbindelsen mellom hodeskallen og resten av virvelsøylen og gir hodet stor bevegelsesfrihet.

Sammen med bløtdelene (muskulatur, nerver, bindevev og kar) danner Atlas , Axis og den nederste delen av skallen (skallebasis) det vi kaller øvre nakkeledd (på tysk: Kopfgelenke). Bevegelsesutslaget i dette område er meget stort i alle retninger og dette gjør det sårbart for uforholdsmessig kraftpåvirikning, for eksempel ved bruk av sugekopp eller tang under fødselen , keisersnitt osv.

I dette området styres mye av våre balansereaksjoner. For eksempel det å holde seg for når man faller eller at man klarer å holde seg oppreist når man går i ulendt terreng. 

Mellom hodeskallen , atlas og axis finnes det mange små muskler. Her finnes også det største antallet av såkallte mekanoreseptorer (små sensorer) i hele kroppen.  Disse sørger for å sende bevegelsessignaler lynraskt til hjernen for at vi kan reagere slik at vi ikke faller når vi går i ulendt terreng, spiller ball osv. Dette skjer av seg selv uten at vi tenker eller må planlegge en bevegelse.

Disse musklene tilhører den ikke-viljestyrte muskulaturen, dvs. kjernemuskulaturen (core-muskulaturen). Kjernemuskulaturen er plassert direkte over hele ryggsøylen og jobber som en helhet.

Også øyemuskulaturen  har en direkte forbindelse med  nakkemuskulaturen og det særegne er at de jobber synkront. Dette er spesielt viktig med tanke på lese- og skriveferdighetene.

Kjernemuskulaturen sitter langs hele virvelsøylen og har som hovedoppgave å passe på holdning, balanse, dosering av kraft og det man kaller kroppsskjema, dvs. at man vet hvor kroppen er. Dette er viktig for å gjøre målrettede bevegelser, holde seg for når man faller, sykle, spille ball, tegne, skrive m.m.

 

Virvelsøylen er et stort sanseorgan for kroppen.